Požar na celjskem sejmišču – 24.3.2023

Ekstremno hitra sanacija pogorišča sejma

Pred tremi tedni je bil požar v eni od hal celjskega sejmišča, vendar je objekt že saniran in pripravljen za razstavljalce in obiskovalce.

Kako smo v rekordnem času očistili saje na pogorišču objekta? 4.000m2 površin v samo 6-ih dnevih!

Kontaminiranim površinam smo vrnili nov videz in odstranili neprijetne vonjave brez pranja z vodo.

Sanacija s suhim snegom oz. ledom je izredno učinkovita pri čiščenju po požaru, saj gre za popolnoma suh postopek, ki odstrani nečistočo tudi iz por betona! Po čiščenju je objekt še v isti uri pripravljen na barvanje – ni potrebnega večtedenskega sušenja.
Čiščenje pogorišča s suhim snegom/ledom

Prišlo je do požara, ki so ga gasilci uspeli dovolj hitro zajeziti, da ni prišlo do popolnega uničenja objekta. Veliko škode je naredil dim, ki se je vil skozi celoten objekt.

Saje so v celoti prekrile strope in zidove, ki se jih nikakor ne sme čistit ali z vodo ali na suho s sesalci ali omeli, ker bi tako saje utrli-vtisnili v pore betona iz katerih pa jih s čiščenjem praktično ni več mogoče odstranit.

S posebno tehniko suhega snega, učinkovito odstranimo vse saje in površini vrnemo prvotni videz, ob tem odstranimo tudi vonj saj.

TEHNIKA JE BREZ VODE!

Delec suhega snega z visokim tlakom 10-bar in več brizgamo na površino s hitrostjo več kot 1.000km/h, delec ob udarcu ob trdo podlago betona tvori mikro eksplozije (sublimacijo) in na ta način lušči nečistočo iz površine, saj sublimacija poteka med zračnim žepom betona in sajami.

Postopek čiščenja s suhim snegom poteka izjemno hitro. S 5 ekipami smo uspeli sanirati 4.000m2 površin v 6 dnevih. Naročnik je zahteval izjemno hitro posredovanje čiščenja kajti objekt je potrebno celovito sanirati v 16 dnevih, ko se prične Mednarodni industrijski sejem, kjer razstavlja tudi naše podjetje.

Obiščite nas, da izveste več o površinskih obdelavah s suhim ledom oz. snegom, laserjem in peskanjem.

Zahvala izvršnega direktorja Celjskega sejma
na ekspresno sanacijo po požaru:

“V noči iz 23. na 24. marec je Celjski sejem prizadel požar, v katerem je bil uničen gostinski lokal v dvorani E, Modra dvorana v kongresnem centru nad dvorano E in velik del sejemske dvorane E.

Dodatna težava je bila v tem, da imamo od 18. do 21. aprila Mednarodni industrijski sejem, ki obsega vse naše stalne sejemske dvorane in še dodatno montažno dvorano M.

Ker gre za sejem, na katerem se predstavljajo veliki in težki stroji, je priprava tega sejma izreden logistični zalogaj, zato se razstavni prostori začnejo postavljati in urejati že tri tedne pred sejmom. Tudi dvorana E, ki jo je v velikem delu uničil požar, je polna razstavnih prostorov na letošnjem sejmu MIS.

Z razstavljavci v tej dvorani smo se sicer uspeli dogovoriti, da jim bomo pripravo razstavnih prostorov omogočili šele 7 dni pred začetkom sejma in jim omogočil delo tudi v nočnem času, ampak kljub temu nam je za sanacijo te dvorane po požaru ostalo le 16 dni časa.

S klasičnimi postopki čiščenja in sanacije bi glede na stanje po požaru v dvorani E potrebovali nekaj mesecev, da bi jo usposobili za uporabo.

K sreči pa smo prišli v kontakt s podjetjem Blast Tehnik d.o.o., ki edino v Sloveniji izvaja sanacije po požaru s suhim ledom.  Zaradi visoke cene sanacije po tem postopku smo bili najprej kar malo skeptični, ampak zaradi časovnega pritiska prihajajočega sejma smo ponudbo sprejeli.

Zdaj po zaključku sanacije s suhim ledom ugotavljamo, da smo se odločili popolnoma pravilno.

Ne samo, da je sanacija po tem postopku bistveno hitrejša, je tudi cenovno najugodnejša. Za vsaj približno podoben rezultat (enakega skoraj zagotovo z drugimi načini ni mogoče doseči) bi bilo potrebno dolgotrajno pranje in brušenje stropov, sten, nosilne konstrukcije, ki imajo ogromno težko dostopnih kotov in površin, potem sušenje vsega tega in na koncu še pet do desetkratno prekrivno pleskanje, kar bi na koncu stalo še več od sanacije s suhim ledom, da časa in izgubljenega prihodka, ko ne bi mogli uporabljati dvorane, niti ne omenjam.

Poleg same tehnologije moram pohvaliti tudi zaposlene na podjetju Blast Tehnik, predvsem njihov odnos in pristop. Odzvali so se nemudoma, ko smo jih seznanili z našo situacijo, so delali cele dneve tudi v soboto in nedeljo. Njihov pristop tako pri dogovarjanju kot pri sami izvedbi del je bil ves čas izredno posloven in profesionalen.

Zato se jim želim tudi po tej poti zahvaliti, saj brez njih sejma MIS v dvorani E letos ne bi bilo. Tako pa bo razstavljavce in obiskovalce v tej dvorani letos pričakala še lepša dvorana kot jih je v preteklih letih.”

mag. Robert Otorepec

Pogorišče v slikah pred in po čiščenju

NAŠE STORITVE

VAS ZANIMA VEČ?

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo odgovorili na vaše vprašanje.

BODITE PRVI!

Prijavite se na naše novice in prehitite konkurenco z najnovejšimi informacijami o obdelavi površin.

PREBERITE VEČ

V podjetju, ki se ukvarja z vzdrževanjem in čiščenjem regenerativnih toplotnih oksidatorjev (RTO), se zavedamo pomena hitrega in strokovnega odziva...
ARC metalizacija ustvarja izjemno goste, težke in strupene pline, katere je potrebno v celoti izsesati in iz zraka odstranit vse...
Kako izboljšati odpornost proti praskam pri izdelkih iz nerjavnega jekla? Peskanje inox in alu materialov zagotavlja brezhibno površino izdelkov.
Zagotavljamo vam popolnoma varno in učinkovito čiščenje! BREZ POŠKODB vodil, vreten, motorjev, elektro in pnevmatske napeljave, senzorike... in BREZ RAZSTAVLJANJA...
Industrijski odsesovalni sistemi podjetja Blast Tehnik so namenjeni odsesom na lokaciji ter skrbijo za filtracijo in separacijo.
Čiščenje s suhim ledom je poznano pod več imeni: čiščenje s CO2, čiščenje s suhim snegom, ledeno peskanje in celo...

Da vam lahko zagotovimo zanimiv obisk, na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z njihovo uporabo, več o njih pa si lahko preberete tukaj.