Pesek za peskanje

Pesek za peskanje

Za učinkovito peskanje izberite primeren pesek za peskanje! S pravo izbiro boste znatno zmanjšali stroške porabe abrazivov in zagotovili daljšo življenjsko dobo vaše peskalne opreme.

Stopite v stik z nami

Kako vam lahko pomagamo?

Pesek za peskanje - abrazivi

Za željeni učinek je zelo pomembna izbira pravilnega abraziva.

S pravo izbiro lahko znatno zmanjšate stroške porabe abrazivov in zagotovite daljšo življenjsko dobo peskalne opreme. Različen pesek za peskanje ima različne lastnosti in ustvarja različne površinske profile.

Podrobneje kot boste definirali kaj točno želite peskati, natančneje boste lahko določili koliko peska za peskanje potrebujete.

Dejavniki, ki vplivajo na to, kako učinkovit je pesek za peskanje

Trdota: Določa sposobnost odstranjevanja premaza z obdelane površine. Trši  pesek za peskanje je bolj agresiven. Trdota abraziva se meri po Mohsovi lestvici.

Oblika: Abrazivi z ostrimi robovi učinkoviteje odstranjujejo nanose s površine, kot okrogli oz. zaobljeni pesek za peskanje.

Velikost: Večji delci ustvarjajo večjo udarno silo, kar ima za posledico dva različna učinka. Večji pesek za peskanje omogoča hitrejše odstranjevanje nanesenih plasti in bolj grobo površinsko obdelavo.

Kako pospešiti proces peskanja?

Pesek za peskanje naj bo drobnejši. Velikost zrn abraziva naj bo najmanjša možna.

Kako zmanjšati obrabo peskalne opreme?

Izberite najmanj agresiven pesek za peskanje, ki bo primeren za vaše peskanje. To vam bo pomagalo zmanjšati stroške vzdrževanja vaše opreme.

Nastavite najnižji možen tlak, ki vam bo omogočil prihranke pri energiji.

Učinkovito reciklirajte pesek za peskanje

Pri terenskem peskanju in peskanju na prostem je uporabljeni pesek za peskanje težko zbrati in ponovno uporabiti, tako da se abrazivi običajno zavržejo. Kadar pa uporabljate peskalno komoro ali kabino, lahko pesek za peskanje reciklirate in uporabite znova.

Število recikliranj je odvisno od številnih dejavnikov, ki lahko podaljšajo ali skrajšajo večkratnost recikliranja abraziva:

  • Trdota peska za peskanje. Trdoto lahko merimo po Mohsovi ali mineralni lestvici. Stopnje recikliranja so odvisne od trdote  aplikacije. Aluminij bo imel višjo stopnjo recikliranja abraziva, toplotno obdelano jeklo pa krajšo stopnjo recikliranja.
  • Vrsta uporabljenega peska za peskanje. Pri istem tlaku se različni abrazivi različno obrabljajo, kar seveda vpliva na to, kako pogosto so ti abrazivi lahko uporabljeni.
  • Količina uporabljenega zraka na minuto in tlak peskanja določijo kakšno trenje se ustvari ob peskanju, ki vpliva na obrabo peska za peskanje. Uporabljeni tlak peskanja se med direktnim tlakom in dovodom zelo razlikuje. Pri 80 psi  se bodo kroglice odbile od površine. Uporaba neposrednega tlaka pri 80 psi bo spremenila kroglice v prah, saj bo presegla največjo hitrost udarca. Pesek za peskanje se ob višanju tlaka obrablja hitreje.
  • Začetna velikost uporabljenega abraziva. Večji abrazivi se lahko večkrat reciklirajo in jih je mogoče uporabljati dlje, ko se obrabijo do manjše velikosti.
  • Učinkovitost ločevanja separatorja, ki se uporablja za odstranjevanje prahu in izrabljenega peska za peskanje ter vračanje uporabnega nazaj v ponovno uporabo.
  • Razdalja peskalne šobe do dela, ki vpliva na največjo hitrost udarca in nastalo toploto trenja.
  • Količina abraziva v kilogramih na minuto vpliva tudi na nastalo toploto zaradi trenja, več toplote in trenja zmanjša pogostost uporabe abraziva… to je najbolj očitno pri orehovih lupinah ali plastičnih abrazivih.
  • Količina peska za peskanje v stroju ne vpliva na dejansko recikliranje, vpliva pa na čas, preden dosežete največje število recikliranj. Manjši rezervoar za gorivo ne vpliva na kilometrino, vpliva pa na to, kolikokrat se morate ustaviti in napolniti rezervoar.

Optimizacija pretoka abraziva skozi peskalno šobo

Premajhen pretok peska za peskanje povzroča nizko produktivnost, visok pretok lahko povzroči zamašitev in zmanjša hitrost.

Skrajšajte cikel peskanja

Obrabljena šoba za peskanje bo povzročila zmanjšanje hitrosti peska za peskanje, kar bo posledično povečalo čas cikla. Redno preverjajte stanje šob in jih zamenjajte, ko se obrabijo za 20%.

Preprečite, da se pesek za peskanje sprijema - lepi

Nadzirajte vlago in olje kompresorja, ob vhodu abraziva v peskalno cev.

Za najboljše rešitve površinske obdelave in izbiro najboljšega abraziva za vašo uporabo vam bodo naši tehnični inženirji pomagali z več informacijami!

Stopite v stik z nami

Kako vam lahko pomagamo?