Peskanje s sodo

Požar povzroči veliko nečistoč, katero je treba odstraniti, zato da bi lahko bila površina ponovno primerna in ustrezna. Grafiti pa znajo včasih biti zelo nadležni in se jih stežka znebimo samo z barvanjem, prekrivanjem ali običajnim čiščenjem.

Rešitev je peskanje s sodo, ki je povsod po svetu in pri nas uveljavljena metoda čiščenja grafitov, odstranjevanja barv in ostalih oblog.

Kako je prišlo do uporabe sode za namene peskanja?

Peskanja s sodo so se domislili ameriški inženirji, ko so se leta 1972 soočali s problemom, kako očistiti in restavrirati kip svobode v New Yorku. Zaradi lokacije in strukture kipa dotedanjih postopkov čiščenja niso smeli uporabiti, saj kip obdaja voda, izdelan pa je iz mehkih bakrenih plošč. Peskanje s sodo se je izkazalo za idealno, saj ni abrazivno in praktično nima vpliva na vodno okolje.

Široka uporabnost sode za peskanje

S sodo lahko odstranjujemo površinsko rjo, umazanijo, madeže, maščobe in olja, plesen, saje, barve, ostanke poliestra, bitumenske obloge, glazure, vodni kamen, goste usedline, posušene ostanke hrane, tudi neprijetne vonjave in vse, kar moti videz ali ustreznost določene površine.

Peskanje s sodo je primerno za različne površine in sicer za čiščenje industrijskih strojev in naprav, odstranjevanje barve v ličarstvu, restavriranje starodobnih vozil, odstranjevanje grafitov, čiščenje bazenov, odstranjevanje talnih označb, čiščenje v prehrambeni industriji, čiščenje transportnih sistemov, vagonov, čiščenje v kemični industriji, po požarih, čiščenje po poplavah, čiščenje lesenih konstrukcij in gradbene mehanizacije, čiščenje spomenikov, čolnov, ladij, silosov, rezervoarjev, lesa, strojnih delov, tiskarskih stiskalnic, aluminija, nerjavnih jekel, tovornih prikolic, avtomobilskih motorjev, plastičnih materialov, steklenih površin, stavb in domov, ter vsega tistega, kar moti videz okolice v kateri prispevamo svoj delež tudi sami.

Varna in ekološka rešitev

Peskanje s sodo je postopek s katerim lahko varno, ekološko in učinkovito čistimo skoraj vse površine. Čeprav je zelo podoben običajnemu peskanju, ima pomembno prednost čiščenja površine brez škodljivih vplivov na osnovni material ali okolje. Peskanje s sodo z lahkoto odstranjuje barve, obloge, saje, maščobe, olja, ostanke tesnil in površinsko korozijo z različnih kovin, zlitin, plastike in kompozitnih materialov brez poškodb osnovne površine. Pri peskanju s sodo z uporabo komprimiranega zraka usmerjamo curek sode bikarbone na površino, ki jo čistimo in medtem ko običajno peskanje lahko povzroči segrevanje in deformacije kovin, peskanje s sodo lahko rahlo segreje površino, vendar premalo, da bi povzročilo kakršnekoli poškodbe in deformacije.

Lastnosti sode

Soda bikarbona je okolju varna in biorazgradljiva, nestrupena, neškodljiva in se ne iskri. Prav tako je nevnetljiva in raztopljiva v vodi ter brez vonja. To, da je mehka (2,4 Mohs), nekorozivna, neabrazivna in da odstranjuje plesni in mikrobe ter zavira njihov razvoj, je dodatna prednost. Soda bikarbona ne zahteva predhodnega razmaščevanja in ni potrebno odstranjevanje tesnil in ležajev ter ne poškoduje ali deformira osnovnega materiala. Soda bikarbona omogoča najlažji in najhitrejši način odstranjevanja barve in ni potrebna zaščita stekla ali gumijastih delov pred peskanjem. Odstranjevanje barve iz pločevin poteka skoraj brez pripravljanja in začetnega maskiranja. Je najlažji in najhitrejši način odstranjevanja plesni in poškodb po požarih, vključno z vonjavami.

Suho in mokro peskanje s sodo

Izvajamo tako mokro kot tudi suho peskanje s sodo. Glede na površino, ki jo želimo peskati se odločimo za ustrezno peskanje.

Svetovalci in strokovnjaki bodo zagotovo vedeli najboljši način za peskanje površine, ki za vas predstavlja pereč problem, zato bomo z veseljem prisluhnili vašim težavam.

Vprašanja in odgovori

1. Ali s peskanjem s sodo lahko poškodujemo površino?

S sodo lahko peskamo različne površine kot so na primer: steklo, aluminij, nerjavno jeklo, les, opeka, železo, beton in naravni kamen. Pri tem se lahko pojavijo minimalne poškodbe, večinoma pa na osnovnih materialih sploh ni sledi o peskanju. V določenih primerih smo lahko celo odstranjevali barvo po slojih tako, da smo odstranili vrhnji sloj barve, osnovna barva pa je ostala nepoškodovana. Samo za primer: odstranimo lahko barvo s pločevinke s pijačo, brez da bi poškodovali pločevinko.

2. Kako lahko soda odstranjuje barvo in podobne obloge?

Delci sode odstranjujejo obloge z energijo, ki se sprosti ko se ti, s pomočjo komprimiranega zraka pospešeni delci zaletijo ob površino in eksplodirajo. Energija, ki se ob tem sprosti, razbije površino obloge in jo odpihne, pri tem pa pusti osnovni material nepoškodovan. Tlak peskanja se nastavi glede na vrsto osnovnega materiala in vrsto oblog, ki jih odstranjujemo.

3. Ali lahko zvijemo ali poškodujemo avtomobilsko pločevino pri odstranjevanju barve?

Pri peskanju s sodo se ne ustvarja dovolj visoka temperatura, kot na primer pri peskanju z jeklenimi abrazivi, tako da se pločevina ne more zvijati ali poškodovati.

4. Ali se pri peskanju s sodo uporablja tudi postopek mokrega peskanja?

Pri peskanju s sodo uporabljamo vodo za preprečevanje prašenja kjer je to potrebno in mogoče, kar pa ne zmanjšuje učinka čiščenja.

5. Lahko uporabljamo peskanje s sodo za čiščenje motorjev avtomobilov in tovornjakov?

Soda bikarbona razbija ogljikovodike, zaradi česar odlično čisti motorje in strojne dele, ter vse dele, kjer so prisotne masti in olja.

6. Se po peskanju pločevine s sodo pojavlja rja tako hitro kot pri običajnemu peskanju?

Velika prednost peskanja s sodo je ravno ta, da soda ne načenja površine osnovnih materialov, poleg tega pa še deluje kot zaviralec rjavenja, saj pusti za sabo zaščitno plast na površini, ki pa jo je potrebno pred nanašanjem barve temeljito sprati. To lahko naredimo z raztopino 10% kisa in 90% vode.

7. Kako je pa s pripravo na peskanje s sodo in z ostanki po čiščenju?

Peskanje s sodo ne potrebuje kakšnih posebnih priprav, razen če je v bližini občutljiva oprema, jo je potrebno zaščititi. Soda bikarbona ima Ph vrednost 8.6 in jo lahko spuščamo v večino odtokov. Je pa vedno potrebno zbirati ali filtrirati ostanke umazanije, ki jo čistimo, saj so lahko na primer ostanki barv tudi strupeni. Sodo lahko nevtraliziramo z raztopino kisa in vode, citronsko kislino ali samo z vodo.

8. Je peskanje s sodo res zdravju in okolju neškodljivo?

Seveda! Soda, ki jo uporabljamo pri peskanju, ima enako sestavo kot soda, ki jo uporabljamo v domači kuhinji. Pravzaprav je znano, da soda pomaga tudi pri razdraženemu želodcu. Njene alkalne lastnosti pa lahko škodijo rastlinju, zato je potrebno po peskanju vse rastline sprati z vodo. Ostanke čiščenja pa je potrebno zbrati ali filtrirati. Vendar pa soda sama po sebi nima nikakršnega vpliva na okolje in je popolnoma varna.

Imate vprašanje?

V kolikor ne najdete lastnega vprašanja in odgovora, nas kontaktirajte in odgovorili ter svetovali vam bomo v najkrajšem času možnem času, popolnoma brezplačno, na mobilni številki: 051 671 070 ali na email naslovu: [email protected]. Da vam bomo lahko svetovali le najugodnejše in najučinkovitejše rešitve je pomembno, da priložite fotografijo obstoječe naprave in stanja.

NAŠE STORITVE

VAS ZANIMA VEČ?

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo odgovorili na vaše vprašanje.

BODITE PRVI!

Prijavite se na naše novice in prehitite konkurenco z najnovejšimi informacijami o obdelavi površin.

PREBERITE VEČ

ARC metalizacija ustvarja izjemno goste, težke in strupene pline, katere je potrebno v celoti izsesati in iz zraka odstranit vse...
Kako izboljšati odpornost proti praskam pri izdelkih iz nerjavnega jekla? Peskanje inox in alu materialov zagotavlja brezhibno površino izdelkov.
Zagotavljamo vam popolnoma varno in učinkovito čiščenje! BREZ POŠKODB vodil, vreten, motorjev, elektro in pnevmatske napeljave, senzorike... in BREZ RAZSTAVLJANJA...
Industrijski odsesovalni sistemi podjetja Blast Tehnik so namenjeni odsesom na lokaciji ter skrbijo za filtracijo in separacijo.
Čiščenje s suhim ledom je poznano pod več imeni: čiščenje s CO2, čiščenje s suhim snegom, ledeno peskanje in celo...
Hitromontažna komora za peskanje BLAST HUB podjetja Blast Tehnik. Prilagodljiva vašim potrebam, robustna, za notranjo in zunanjo postavitev ter za...

Da vam lahko zagotovimo zanimiv obisk, na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z njihovo uporabo, več o njih pa si lahko preberete tukaj.